Από τη Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιο Μακεδονία απέχει 120 χιλιόμετρα.
ΩΡΑΡΙΟ: Δευτέρα - Κυριακή 09:00-21:00
ΙΣΤΟΡΙΑ-ΠΕΡΙΟΧΗ
Monday, July 06, 2020
Πέντε χιλιόμετρα νότια της Αγίας Παρασκευής, μπροστά στη θάλασσα, βρίσκεται ο οικισμός Λουτρά, ο οποίος αποτελείται κυρίως από παραθεριστικές κατοικίες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Οι κάτοικοι, που διαμένουν μόνιμα στα Λουτρά, ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, τη μελισσοκομία, την καλλιέργεια της ελιάς και τον τουρισμό. Ο οικισμός πήρε το όνομά του από τις ιαματικές πηγές, φημισμένες για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Η πρώτη πηγή ανακαλύφθηκε από κάποιον γεωργό, που έψαχνε να βρει θειάφι για να ραντίσει τα αμπέλια του. Μετά το τέλος του β' παγκοσμίου πολέμου, οι κάτοικοι ανατίναξαν τα βράχια με δυναμίτη και ξεπήδησε το υδροθειούχο νερό θερμοκρασίας 39 o C από το ηφαίστειο, όπου δημιουργήθηκε η νέα Θερμοπηγή. Αρχικά ονομάστηκε πηγή Αγίου Νικολάου και μετέπειτα Αγίας Παρασκευής.
Στην τοποθεσία των πηγών, τα πρώτα χρόνια δημιουργήθηκε ένα μικρό παράπηγμα με δύο αίθουσες και το 2000 χτίστηκε το νέο υπερσύγχρονο κτίριο. Έτσι, αναπτύχθηκε μια μικρή Λουτρόπολη, η πηγή αφιερώθηκε στη χάρη της Ζωοδόχου πηγής και ανακατασκευάστηκε το εκκλησάκι της. Το υπερσύγχρονο υδροθεραπευτήριο (SPA) φημίζεται για τις σπάνιες θεραπευτικές του ιδιότητες, απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και διαθέτει πισίνες, σάουνες, χαμάμ, κατεωνιστήρες, υδρομασάζ (ατομικά και ομαδικά) για θεραπεία και αναζωογόνηση. Το υδροθεραπευτήριο καλύπτει τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος εργάζεται και κινείται μόνιμα σε γοργούς ρυθμούς. Προσφέρει χαλάρωση σε ένα υπέροχο περιβάλλον με πλήρη ιατρική υποστήριξη. Το νερό των πηγών ενδείκνυται για πολλές παθήσεις όπως αυτές των οστών, των αρθρώσεων και των μυών, καθώς και για δερματικές παθήσεις. Οι υπηρεσίες της ευεξίας μπορούν με το μαγικό τους άγγιγμα να πάρουν από πάνω μας το άγχος και την ένταση. Η χώρα μας μπορεί να περηφανεύεται για μερικά από τα ωραιότερα Spa του κόσμου. Το φυσικό σκηνικό, με τις χρυσαφένιες αμμουδιές και τα τυρκουάζ νερά, συνδυάζεται με υπηρεσίες πολλών αστέρων.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού ήταν γνωστές από πολύ παλιά. Το 2.000 π.χ. οι Βαβυλώνιοι είχαν συνδέσει την έννοια του γιατρού με ''αυτόν που γνώριζε πολύ καλά το νερό''. Στην Ελληνική μυθολογία αναφέρονται συχνά οι θαυματουργές θεραπευτικές ιδιότητες πολλών πηγών και το 5ο π.χ. Αιώνα η εμπιστοσύνη αυτή προς το Ιαματικό νερό εκφράζεται με την ίδρυση των Ασκληπιείων που κτίζονται κοντά στις Ιαματικές Πηγές. Ο Ηρόδοτος είναι ο πρώτος παρατηρητής των Ιαματικών νερών που αναφέρει και συνιστά την λουτροθεραπεία και ο Ιπποκράτης καθορίζει τις παθήσεις για τις οποίες ενδείκνυται η χρήση των Ιαματικών νερών. Κατά τη Ρωμαϊκή εποχή Έλληνες γιατροί, οπαδοί της Ιατρικής του Ιπποκράτη, ασχολούνται με την Υδροθεραπεία. Ο Στράβων, ο Πλούταρχος, ο Παυσανίας περιγράφουν πολλές Ιαματικές Πηγές και την εμφάνιση αυτών. Κατά τα Βυζαντινά χρόνια μέχρι και τον 6ον μ.χ. αιώνα εξακολουθεί να γίνεται χρήση των Ιαματικών Υδάτων. Το Μεσαίωνα ο Θερμαλισμός παρακμάζει και αναβιώνει πάλι στις αρχές του 16ου αιώνα.
Στους νεότερους χρόνους η Κυβέρνηση Καποδίστρια επέδειξε ενδιαφέρον για τις πηγές, το δε έτος 1830 Ιατροί της επισκέφθηκαν την Κύθνο όπου και μελέτησαν τις πηγές. Επί βασιλείας του Όθωνα δημιουργήθηκε το Υδροθεραπευτήριο στα Λουτρά της Κύθνου. Η αξιοποίηση των περισσοτέρων Λουτροπόλεων που λειτουργούν και σήμερα έγινε την δεκαετία του 1930. Ο Χημικός Περτέσης κατά το χρονικό διάστημα από 1923-1953 μελέτησε την φυσικοχημική σύσταση των μεταλλικών νερών των περισσοτέρων Πηγών της Ελλάδος. Το έτος 1927 συστήθηκε ο κλάδος των μονίμων υδρολόγων ιατρών και το 1938 συστήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έδρα κλινικής Υδροθεραπείας και Ιατρικής κλιματολογίας. Η εξέλιξη των Ιαματικών Πηγών είναι στενά συνδεδεμένη με τις αντιλήψεις της Ιατρικής Παθολογίας. Σε εποχές όπου η Ιατρική επιστήμη εφαρμόζει φυσικά μέσα θεραπείας των διαφόρων παθήσεων παρατηρούμε και ανάπτυξη των Ιαματικών Πηγών. Η επαναληπτική μορφή που έχει η Υδροθεραπεία (ορισμένος αριθμός λούσεων σε ορισμένο χρονικό διάστημα), για να ολοκληρωθεί η θεραπεία, θέτει στη διάθεση του ασθενούς πολύ χρόνο και για άλλες δραστηριότητες. Έτσι δημιουργήθηκαν τα θέρετρα του Ιαματικού Τουρισμού (SPAS) που συνδυάζουν εκτός της υγείας και την ψυχαγωγία.
Φιλόξενη ηφαιστειογενής γη, η Χερσόνησος της Κασσάνδρας παραμένει σταθερή αξία στο πέρασμα των χρόνων για όσους επισκέπτες αποζητούν έναν όμορφο τόπο για να περάσουν τις διακοπές τους. Ο επισκέπτης μπορεί να να περιπλανηθεί στους μικρούς όρμους που σχηματίζουν τα βράχια και η άμμος στον παραθαλάσσιο οικισμό των Λουτρών και να ατενίσει την απεραντοσύνη του Αιγαίου πελάγους. Η απέριττη ομορφιά του τοπίου, οι δαιδαλώδεις σπηλιές στα βραχώδη όρη, τα πεύκα που ακουμπούν τη θάλασσα, συνθέτουν μια απαράμιλλη αρμονία της φύσης. Σε όποιο σημείο κι αν βρεθεί, μια ευχάριστη εμπειρία τον περιμένει.
Κατά την αρχαιότητα πολύ κοντά στα Λουτρά βρισκόταν το βασίλειο της αρχαίας Σκιώνης η οποία χτίστηκε από τους Έλληνες κατά την επιστροφή τους από την Τροία κι αργότερα αποικίστηκε από τους Ευβοιείς. Η περιοχή απέκτησε ιδιαίτερη σημασία κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου (περίπου το 423 π.Χ.) κι ανακαταλήφθηκε από τους Αθηναίους αφού αποσπάστηκε από την Αθηναϊκή συμμαχία, για να δοκιμαστεί σκληρά αργότερα. Την εποχή του Στράβωνα η ευρύτερη περιοχή της Σκιώνης θεωρούνταν μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Χαλκιδικής και σήμερα τα ερείπια της αναγνωρίζονται στον ορεινό όγκο της Νέας Σκιώνης πολύ κοντά στην περιοχή των Λουτρών της Αγίας Παρασκευής.
Τα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής προσφέρονται για καταδύσεις, λόγω της μεγάλης εναλλαγής του υποθαλάσσιου τοπίου. O ελληνικός βυθός είναι πανέμορφος, τα νερά κρυστάλλινα και το κλίμα κάτι παραπάνω από ευνοϊκό, για να ασχοληθεί κάποιος με το σπορ της κατάδυσης, το οποίο στην Ελλάδα γίνεται τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Το δέος μπροστά στον άγνωστο θαλάσσιο κόσμο και η ικανοποίηση μιας υποβρύχιας εξερεύνησης είναι στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα με την κατάδυση, μια δραστηριότητα παλιά όσο και ο άνθρωπος, στην οποία η τεχνολογία έδωσε νέες δυνατότητες, επιτρέποντας στο ανθρώπινο είδος να εξερευνήσει τα απύθμενα βάθη των ωκεανών. Μυστηριώδη θαλάσσια μονοπάτια, ναυάγια, η περιπέτεια του βυθού, η γαλήνη του απέραντου γαλάζιου, είναι στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό της κατάδυσης στην περιοχή της Χαλκιδικής.
Όλη σχεδόν η Κασσάνδρα είναι ιδανικός τόπος για scuba diving, καθώς το υποθαλάσσιο τοπίο μεταβάλλεται σημαντικά από περιοχή σε περιοχή, από αμμώδη βυθό σε απότομους γκρεμούς και από κρυστάλλινα νερά σε σκοτεινές υποβρύχιες σπηλιές. Η χλωρίδα και η πανίδα του βυθού ποικίλλει ανάλογα με την καταδυτική τοποθεσία και την περίοδο του έτους. Η ύπαρξη πολλών ειδών ψαριών και υποθαλάσσιων φυτών χρωματίζει χαρούμενα τον βυθό, ενώ η παρουσία ναυαγίων στην περιοχή κάνει την κατάδυση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Πελαγίσια ψάρια όπως τόνοι και μαγιάτικα, κάνουν την εμφάνισή τους περιοδικά κάθε Μάιο και Σεπτέμβριο. Τα νερά στις περισσότερες περιοχές είναι ζεστά και δεν υπάρχουν -τουλάχιστον στα κυριότερα σημεία κατάδυσης- έντονα ρεύματα.
Κοντά στα Λουτρά μπορείτε να επισκεφτείτε χωριά με μεγάλη τουριστική κίνηση, φρέσκο ψάρι και πολλά αξιοθέατα με μεγάλη αρχαιολογική σημασία.
Μεσόθερμο CI Na-K Br Hs -B As -CO2 Μεταλλικό - υπερτονικό Θερμοκρασία νερού (φυσική) 37,5 - 39ο C Έως 70 χιλιογραμμάρια ανά λίτρο νερού περιεκτικότητα σε θείο (s)
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή των κειμένων της ιστοσελίδας, με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού. Οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Sunspot Web Design, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Σημειώνεται ότι η πνευματική ιδιοκτησία αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της. Όλες οι δημοσιευμένες φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των φωτογράφων και διέπονται από τους νόμους του Ελληνικού Κράτους περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπεται να αναπαράγετε τo site, εξ ολοκλήρου ή τμηματικά, χωρίς την έγγραφη άδεια των διαχειριστών. Εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε μία ή περισσότερες από τις φωτογραφίες για παρουσίαση σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο, υποχρεούστε να αναφέρετε στην ίδια σελίδα και σε ευκρινές σημείο το website : www.kassandratour.gr ως πηγή των εικόνων.